Pia in Marko uspešna na regatah v obalnem veslanju

Poleg nam dobro poznanega klasičnega veslanja se v športnem svetu hitro razvija in širi tudi obalno veslanje (Coastal rowing).

Zelo aktivna v omenjeni disciplini sta tudi naša veslača Pia Mušič in Marko Bolha, katera redno nastopata na regatah v obalnem veslanju ter uspešno sodelujeta z ostalimi klubi pri razvoju omenjenega športa.

Spomladi sta uspešno nastopila v Italijanskem Mondellu kjer sta v mešanem dvojnem dvojcu dosegla 4. mesto, Pia je bila v ženskem dvojnem dvojcu odlična zlata, Marko pa še v mešanem četvercu četrti.

Minuli konec tedna pa sta se mudila na veslaški regati v obalnem veslanju v Lignanu (ITA). Nastopala sta v različici obalnega veslanja imenovani »Beach Sprint«, ki je pred nekaj meseci tudi uradno postala nova olimpijska disciplina. Gre za kombinacijo teka po peščeni plaži, veslanja v slalomu okoli dveh boj ter obrata okoli tretje boje in povratka na obalo, kjer se tekma zaključi s tekom v cilj.

Pia in Marko sta nastopila v disciplini mešanih dvojnih dvojcev (C2xmix) in sta v konkurenci 23 čolnov dosegla skupno odlično 2. mesto. Tekmovanje je potekalo dva dni in sicer so se v soboto zjutraj zvrstile tekme na čas kjer sta dosegla najhitrejši čas izmed vseh nastopajočih in si zagotovila mesto v popoldanskem četrtfinalu. Četrtfinalni boji potekajo v parih na izpadanje. V četrtfinalu sta se pomerila s hrvaško posadko in v napeti tekmi z zmago potrdila napredovanje v polfinale. Polfinalni nastop se je odvijal v nedeljo zjutraj kjer sta se pomerila proti drugi hrvaški posadki. Potnika v finale je odločila napaka hrvaškega čolna, ki si je prislužil pribitek dodatnih 30s. V finalu sta nato Marko in Pia morala priznati premoč Italijanski posadki.

Marko se je pomeril še v konkurenci enojcev kjer pa je zaradi napake dobil pribitek 10s in ostal brez nadaljnjih bojev. Pia je nastopila še v mešanem četvercu s predstavniki iz veslaškega kluba Elpis Genova in zasedla skupno 5. mesto.

Omeniti velja še, da sta bila Marko in Pia aktivna tudi pri organizaciji in izpeljavi veslaškega kampa na tematiko obalnega veslanja v sklopu evropskega projekta CoWay. Na kampu so sodelovali veslači iz Romunije, Nemčije, Hrvaške, Grčije, Italije in Slovenije. Udeleženci so se učili o pravilni tehniki vstopa in izstopa iz čolna, pomembnosti sodelovanja z pomagači (ang. boat handlers) ter telesni pripravi na kopnem.

Po napornem vikendu sledi dan počitka, v torek pa se vračata k treningom in novim izzivom naproti.

Related posts