Regata Portorož

30. Tradicionalna mednarodna veslaška regata PORTOROŽ 2024

 

KDAJ: NEDELJA, 5. MAJ 2024

KJE: Portoroški zaliv, z osrednjim dogajanjem v naselju Bernardin

ORGANIZATOR: Veslaški klub Piran

Tudi letos je na veslaškem koledarju predvidena naša že tradicionalna veslaška prireditev v čudovitem okolju Portoroškega zaliva. Tokratna izvedba je še posebej pomembna saj praznujemo jubilejno že 30. izvedbo našega tradicionalnega veslaškega praznika. Regata bo potekala v nedeljo 5. maja v dopoldanskem času. Veslaška proga dolžine 2000m bo kot vedno potekala od Lucijske marine, kjer bo štart do rdečega svetilnika pred hotelom v Bernardinu, kjer bo cilj proge in delitev lovorjevih vencev za vse prvouvrščene tekmovalce. Po odveslanih regatah se bomo preselili na travnato plažo pri parkirišču (pri splavih), kjer bo potekala končna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov.

VLJUDNO VABLJENI K OGLEDU.

Razpis 30. mednarodne veslaške regate Portorož 2024 / Bando 30. regata internazionale Portorose 2024  (objavljeno v kratkem)

Rezultati

Slike (avtor Lea Sorgo)


TRADICIONALNA VESLAŠKA REGATA PORTOROŽ

Vsako športno društvo ima svoj praznik. Lahko je to posebna obletnica, pomemben dogodek ali športna prireditev v lastni režiji s katero želi društvo opozoriti na svoje delo. V Veslaškem klubu Piran smo ponosni na svoj veslaški praznik: to je TRADICIONALNA MEDNARODNA VESLAŠKA REGATA v Portorožu, katere organizator je prav Veslaški klub Piran. Leta 1991 so se nekdanji veslači in ljubitelji športa ponovno zbrali ter s skupnimi močni in številnimi urami prostovoljnega dela v letu 1992 končno, po več desetletjih nedejavnosti, ponovno obudili delovanje Veslaškega kluba Piran. Polni entuziazma in želje po veslanju so poiskali primerno lokacijo, povabili strokovni kader ter tako pričeli s ponovnimi organiziranimi treningi. Le dve leti kasneje so privrženci Veslaškega kluba Piran lahko ponovno priredili tudi težko pričakovano in zdaj že tradicionalno veslaško regato v Portoroškem zalivu.

Začetno navdušenje nad obuditvijo Portoroške veslaške regate je bilo veliko. Tekmovanja se je poleg gostiteljev udeležilo še 6 klubov iz Slovenije (VK Ljubljanica ter VK Argo Izola), Italije (tržaški S.N.C. Nettuno) ter Hrvaške (VK Jadran Rijeka, VK Istra Pula in VK Arupinum iz Rovinja). Program regate je zajemal 15 regatnih štartov v kategorijah od pionirjev do članov. VK Piran je nastopil s 26 tekmovalci (9 deklet in 17 fantov) kateri so skupno osvojili 3 zlate, 5 srebrnih in 7 bronastih medalj, kar je mlade navdušenja polne veslače in veslačice privedlo do naziva najboljšega veslaškega kluba na prireditvi. Glede na dejstvo, da sta od ponovnega pričetka organiziranega veslanja v Piranu minili komaj slabi dve leti je bilo presenečenje in vsesplošno navdušenje članov kluba in veslačev vsekakor veliko.

V naslednjih letih je Portoroška veslaška regata postala že stalnica na veslaškem letnem koledarju tekmovanj. Z leti se je tudi vedno več veslaških klubov odločilo za udeležbo na regati, katera je kasneje privabila tudi do 17 veslaških klubov iz Slovenije in tujine. Zaradi redno pohvaljene dobre organiziranosti in odprtega programa za vse starostne kategorije se je skozi leta število tekmovalcev na posamezni prireditvi povzpelo tudi do 350 športnikov.

Ker je veslanje šport, ki se ga izvaja na odprtem so organizatorji veslaških tekmovanj zelo pogojeni tudi z vremenom. Pirančani smo v 26-ih letih bili zaradi neprimernih vremenskih pogojev primorani odpovedati le 3 že napovedane veslaške prireditve v Portorožu in sicer v letih 1999, 2006 in 2013. Velika večina regat je potekala v znamenju prijetnih spomladanskih temperatur, mirne morske gladine ter navdušenja mladih in starih, da se lahko v čudovitem okolju Portoroškega zaliva pomerijo z vrstniki, kateri prav tako uživajo v veslaškem športu.

Razpis prve mednarodne veslaške regate Portorož, po ponovni obuditvi:

 

Vir: VK Piran