Regata Portorož

28. Tradicionalna mednarodna veslaška regata PORTOROŽ 2022

 

KDAJ: NEDELJA, 1. MAJ 2022

KJE: Portoroški zaliv, z osrednjim dogajanjem v Bernardinu

ORGANIZATOR: Veslaški klub Piran

Po 3 letih zatišja (2019 – odpoved regate zaradi vremena, 2020-21 neorganizirana regata zaradi covid-19) lahko ponovno izvedemo našo že tradicionalno veslaško prireditev v čudovitem okolju Portoroškega zaliva. Regata bo potekala v nedeljo 1. maja. Veslaška proga dolžine 2000m bo kot vedno potekala od Lucijske marine, kjer bo štart do rdečega svetilnika pred hotelom v Bernardinu, kjer bo cilj proge in delitev lovorjevih vencev za vse prvouvrščene. Po odveslanih regatah se bomo preselili na travnato plažo pri parkirišču, kjer bo potekala končna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov.

VLJUDNO VABLJENI K OGLEDU.

Razpis 28. mednarodne veslaške regate Portorož 2022 / Bando 28. regata internazionale Portorose 2022

Rezultati

Slike (avtor Lea Sorgo)


TRADICIONALNA VESLAŠKA REGATA PORTOROŽ

Vsako športno društvo ima svoj praznik. Lahko je to posebna obletnica, pomemben dogodek ali športna prireditev v lastni režiji s katero želi društvo opozoriti na svoje delo. V Veslaškem klubu Piran smo ponosni na svoj veslaški praznik: to je TRADICIONALNA MEDNARODNA VESLAŠKA REGATA v Portorožu, katere organizator je prav Veslaški klub Piran. Leta 1991 so se nekdanji veslači in ljubitelji športa ponovno zbrali ter s skupnimi močni in številnimi urami prostovoljnega dela končno, po več desetletjih nedejavnosti, ponovno obudili delovanje Veslaškega kluba Piran. Polni entuziazma in želje po veslanju so poiskali primerno lokacijo, povabili strokovni kader ter tako pričeli s ponovnimi organiziranimi treningi. Le dve leti kasneje so privrženci Veslaškega kluba Piran lahko ponovno priredili tudi težko pričakovano in zdaj že tradicionalno veslaško regato v Portoroškem zalivu.

Začetno navdušenje nad obuditvijo Portoroške veslaške regate je bilo veliko. Tekmovanja se je poleg gostiteljev udeležilo še 6 klubov iz Slovenije (VK Ljubljanica ter VK Argo Izola), Italije (tržaški S.N.C. Nettuno) ter Hrvaške (VK Jadran, VK Istra in VK Arupinum). Program regate je zajemal 15 regatnih štartov v kategorijah od pionirjev do članov. VK Piran je nastopil s 26 tekmovalci (9 deklet in 17 fantov) kateri so skupno osvojili 3 zlate, 5 srebrnih in 7 bronastih medalj, kar je mlade navdušenja polne veslače in veslačice privedlo do naziva najboljšega kluba na prireditvi. Glede na dejstvo, da je do ponovnega pričetka organiziranega veslanja v Piranu minilo komaj slabo leto je bilo presenečenje in vsesplošno navdušenje članov kluba in veslačev vsekakor veliko.

V naslednjih letih je Portoroška veslaška regata postala že stalnica na veslaškem letnem koledarju tekmovanj. Z leti se je tudi vedno več klubov odločilo za udeležbo na regati, katera je kasneje privabila tudi do 17 veslaških klubov iz Slovenije in tujine. Zaradi pohvaljene dobre organiziranosti in odprtega programa za vse starostne kategorije se je skozi leta število tekmovalcev na posamezni prireditvi povzpelo tudi do 350 športnikov.

Ker je veslanje šport, ki se ga izvaja zunaj so organizatorji veslaških tekmovanj zelo pogojeni tudi z vremenom. Pirančani so v 26-ih letih bili zaradi neprimernih vremenskih pogojev primorani odpovedati le 3 že napovedane veslaške prireditve v Portorožu in sicer v letih 1999, 2006 in 2013. Velika večina regat je potekala v znamenju prijetnih spomladanskih temperatur, mirne morske gladine ter navdušenja mladih in starih, da se lahko v čudovitem okolju Portoroškega zaliva pomerijo z vrstniki, kateri prav tako uživajo v veslaškem športu.

Razpis prve mednarodne veslaške regate Portorož, po ponovni obuditvi:

 

Vir: VK Piran