Evropsko prvenstvo v obalnem veslanju 2024

Od četrtka do nedelje (20.-23.6.2024) se je v Gdansku na Poljskem odvijalo evropsko prvenstvo v obalnem veslanju. Četrtek in petek sta bila rezervirana za disiplino endurance, sobota in nedelja pa za beach sprint, v katerem sta nastopila tudi Marko Bolha in Pia Mušič v disciplini mešanih dvojnih dvojcev (C2xmix).

V soboto dopoldan sta v tekmi na čas dosegla 10. čas izmed 18 posadk in tako za dve mesti zgrešila neposredno uvrstitev v nedeljski del tekmovanj (prvih 8 se je po času neposredno uvrstilo v naslednji krog tekmovanj). Čez dve uri so se posadke od 9. do 18. mesta po času ponovno pomerile v tekmi na čas, kjer sta naša tekmovalca dosegla najhitrejši čas in si tako zagotovila naboljše možno izhodišče za tekmovanje naslednji dan. Posadka s prvim časom druge tekme na čas (TT2) se pomeri s posadko z zadnjim časom prve tekme na čas (TT1), posadka z drugim časom TT2 se pomeri s posadko s predzadnjim časom TT1 itd.

V nedeljo dopoldan so sledile tekme na izpadanje, ki so jih zaznamovali veter in valovi. Pomerila sta se proti posadki nizozemske in prepričljivo zmagala, s čemer sta se uvrstila v četrtfinale, ki je sledilo isti dan popoldan. Tekmovala sta proti posadki Litve (kasnejša nova evropska prvaka), ki sta ji po tekmi polni zapletov s strani obeh posadk morala priznati premoč. V omenjeni tekmi sta oba čolna naredila isto napako (veslanje okoli druge boje po napačni strani) in si prislužila pribitek 30 sekund, kar izida tekme ni spremenilo.

Marko in Pia sta tako tekmovanje zaključila med prvimi 8 posadkami v Evropi. Nova evropska prvaka sta postala Litvanca, drugo mesto sta dosegla tekmovalca Velike Britanije, tretje pa Italijana.

Related posts