Veslaški tabor Bohinj

VESLAŠKI TABOR BOHINJ je nastal z željo in namenom, da bi predvsem mladim veslačem in veslačicam na zabaven in zdrav način predstavili veslanje ne samo kot tekmovalni šport, ampak tudi kot vsestransko pozitiven način preživljanja prostega časa. Mladi veslači imajo v tednu bivanja v gozdni šoli Taborniške zveze Slovenije ob čudoviti okolici in na mirni gladini Bohinjskega jezera možnost spoznati različne vrste veslaških čolnov, veslati v najrazličnejših kombinacijah (osmerec, mešane posadke,….) ter skozi igro in zabavo preživeti kar se da uspešen teden v družbi veslanja s pridihom taborništva.

V letu 2009 se je prvič porodila zamisel o skupnem veslaškem taboru ljubiteljev veslanja, kateri bi na zdrav in zabaven način povezal mlade veslače in vseh slovenskih klubov. Tako se je 44 mladih veslačev in veslačic iz VK Piran, VK Ljubljanica, VK Izola in VK Argo v spremstvu trenerjev odpravilo v Bohinj z namenom preživeti športno in zabavno obarvani teden. Ker je bila to prva tovrstna skupna izvedba veslaškega tabora organizatorji niso vedeli kaj pričakovati. Vendar strah je bil vsekakor odveč saj je bil odziv na dogajanje s strani veslačev in njihovih staršev odličen. Izjemno pozitivno vzdušje in odlična nova izkušnja za marsikaterega veslača so pustili nepozabljive spomine in dolgotrajna prijateljstva. Tako je veslaški tabor postal tradicionalni letni dogodek, katerega se je v 10 letih izvedbe udeležilo že preko 300 mladih športnikov in športnic.

V vseh letih izvedbe so se mladi športniki vsako leto imeli možnost srečati z uspešnimi slovenskimi in tujimi veslači in veslačicami najvišjega nivoja. Me drugimi jih je obiskal slovenski olimpijski medaljaš Luka Špik. Obiskala sta jih tudi Novozelandska veslaška legenda Mahe Drysdale ter odlična veslačica Emma Twigg ter prav tako novozelandski ženski osmerec, kateri je v 2016 izkoristil odlične pogoje Bohinjskega jezera za priprave na olimpijski nastop. Vsekakor za marsikaterega mladega veslača edinstveno in motivirajoče srečanje. Poleg novih veslaških izkušenj so se udeleženci tabora imeli možnost spoznati z drugimi dejavnostmi skupin, katere so v istih dneh bivale v gozdni šoli. Med drugim so se preizkusili v lokostrelstvu s skupino uspešnih slovenskih mladinskih in članskih reprezentantov lokostrelcev ter spoznali navade in zanimivosti dejavnosti mladih finskih skavtinj.

Seveda nikoli ni manjkalo ogromno dobre volje, kopanja v mrzli vodi jezera, pohodov v čudoviti okoliški naravi ter seveda večernega taborniškega ognja v družbi novih prijateljev. Vsekakor se bo tradicija Veslaškega tabora nadaljevala še v naslednje desetletje.

Related posts

Leave a Comment