In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

1. Državno prvenstvo Osnovnih šol v veslanju na simulatorjih 2015

Veslanje je v Sloveniji vedno predstavljalo šport, na katerega smo bili ponosni in v katerem smo imeli ogromno odličnih športnikov in športnic na najvišjem nivoju tekmovalnosti. Vsak športnik pa seveda začne pri mladih letih ter izbrani šport spozna preko prijateljev, medijev, šole ali povsem naključno. Zato se je Veslaška zveza Slovenije za promocijo veslanja med mladimi odločila letos organizirati 1. DRŽAVNO PRVENSTVO OSNOVNIH ŠOL NA VESLAŠKIH SIMULATORJIH ter tako dati možnost mladim, da skozi tekmovanje in druženje med vrstniki pobliže spoznajo veslanje. 

 

Tekmovanje je potekalo v petek 27. marca na Osnovni šoli Bojana Ilicha v Mariboru, udeležilo pa se ga je kar 30 ekip. Samo iskanje ekip in priprave na tekmovanje se je pričelo že dober mesec prej, ko so predstavniki Slovenskih veslaških klubov stopili v kontakt z lokalnimi osnovnimi šolami ter jih povabili k sodelovanju. V Veslaškem klubu Piran že leta uspešno sodelujemo z vsemi osnovnimi šolami v Občini Piran. Zelo pozitiven odziv in potrditev udeležbe na tekmovanje smo tako dobili s strani O.Š. Sečovlje, O.Š. Lucija in O.Š. Cirila Kosmača Piran. 

Ekipa O.Š. Lucija, njihov mentor odlični veslač in slovenski reprezentant Pangos Luka

Sledilo je zbiranje ekip. Vsako šolo je na tekmovanju predstavljal "osmerec" sestavljen iz 4 učenk in 4 učencev iz različnih razredov (od 6. do 9. razreda). Vsako ekipo pa je poleg spremstva učitelja in veslaškega trenerja vodil (nekdanji) uspešni veslač ali veslačica, kateri so s svojim veslaškim znanjem in izkušnjami pomagali ekipi pri doseganju boljšega rezultata. 

Ekipa O.Š. Sečovlje pod vodstvom slovenskega reprezentanta  Tilena Vodlana

Po nekaj opravljenih treningih na šolah in uskladitev ekip smo se v petek zgodaj zjutraj odpravili proti Mariboru. Tekmovanje se je pričelo s 4 predtekmovalnimi skupinami, v katerih so prve 3 uvrščene ekipe napredovale v polfinale, ostale pa v repesaže, kjer so si lahko še priveslale mesto v polfinalu. Ekipa Piranskih učencev je v repesažih za las zgrešila uvrstitev v polfinale ter tako končala tekmovanje na 17. mestu. V dveh polfinalnih skupnah so si ekipe z uvrstitvijo med prva 4 mesta priborile naslov v zadnji - finalni tekmi ter boj za najboljša 3 mesta. Učenci in učenke iz Sečoveljske O.Š. so si v polfinalih priveslali 6. mesto ter tako končali tekmovanje na skupnem 14. mestu. Z odlično borbeno vožno so si Lucijčani priveslali nastop v finalni skupini, kjer so v močni konkurenci zasedli odlčno 7. mesto. Zmago je slavila O.Š. Trnovo iz Ljubljane pred drugouvrščeno O.Š. Leona Štuklja in tretjeuvrščeno gostiteljico O.Š. Bojana Ilicha, obe iz Maribora. 

 

Ekipo O.Š. Cirila Kosmača Piran je vodila naša večkratna državna prvakinja in mladinska reprezentantka Budak Valentina

Ekipe so bile po večini sestavljene iz učencev in učenk, kateri se z veslanjen ne ukvarjajo. To je bil tudi cilj tekmovanja, da na zabaven in družaben način približamo veslanje čimvečjemu številu otrok ter jih tako spodbudimo k ukvarjanju s športom.